
ELOGI DEL MALENTÈS
Elogi del malentès és una exposició itinerant del Programa d’Arts Visuals de l’Oficina de Difusió Artística (ODA) de la Diputació de Barcelona. Es pot visitar des del divendres 22 de gener fins el 14 de març. S´hi presenten 14 obres de diferents artistes que conviden al visitant a reflexionar sobre el conflicte que genera el malentès i l’oportunitat de descobrir un nou punt de vista. Tot això es fa amb una mostra d'art contemporani.
OBRES QUE HEM VIST
LA BLANCANEU REAL - PILVI TAKALA
Se'ns va mostrar un vídeo situat a les portes de Disneyland. L'artista, vestida de Blancaneus, és expulsada perquè no se la confongui amb la "real". La ironia del gest, subtil però obstinat, mostra la falsa candidesa del personatge i l'absurditat dels arguments que utilitza el personal de seguretat per combatre la intrusió.
Les performances de Takala se sap com comencen però no com acaben. Un petit desajust, no necessàriament una infracció, i una tensió incomoda va creixent fins que sembla una amenaça. Introduir la sospita des de la pròpia vivència opino que es pot interpretar com una invitació a qüestionar les aparences des de dins, a incorporar la crítica i prendre consciència.


TGWNDOHM - LÚA CODERCH
The Girl With No Door On Her Mouth es refereix a la manca de criteri, a la incontinència verbal i a la possibilitat o impossibilitat de parlar sincerament i amb sentit per als altres. Per a això, Coderch recorre a concatenacions de tubs, simulant un aparell de fonació que només pot emetre un so inarticulat.
Mitjançant el vídeo o la instal·lació, Lúa Coderch investiga la veu com a matèria i la materialitat com a llenguatge per especular sobre la capacitat narrativa de les coses, la superficialitat dels cossos i la ductilitat de les històries.
LES PEDRES DEL CAMÍ - ANNA DOT
Aquesta exposició representa el dit "Ensopegar amb la mateixa pedra dues vegades". Aquesta frase té una connotació negativa, però si els errors no es veuen, com podem preveure’ls? Anna Dot ha agafat aquesta expressió i ha convertit els errors en pedres. Per fer-ho ha seleccionat 10 fragments del Quijote, en què el personatge de Miguel de Cervantes s’equivoca i, per exemple, veu gegants on hi ha molins. Amb l’ajuda del programador i poeta Eugenio Tisselli i un sistema informàtic, ha calculat, com si fes una resta, el marge de diferència entre les confusions del Quixot i el que hauria estat la situació correcta descrita pel llibre. D’aquesta manera, ha obtingut una sèrie numèrica que ha traduït a 10 formes, similars a pedres, que després ha materialitzat amb una impressora 3D.


AJUDA HUMANITÀRIA - NÚRIA GÜELL
Mentre la Núria va residir a Cuba, es va oferir com a esposa al cubà que li escrivís la carta d'amor més bonica, pagant-li les despeses del casament, el passatge a Espanya i tots els tràmits per obtenir la nacionalitat espanyola. Un jurat compost per tres prostitutes cubanes va fer la selecció de la carta guanyadora i, per tant, del seu futur espòs. Amb aquesta obra, Núria Serra denúncia les polítiques migratòries que subverteixen les fronteres que van d'una illa a una llei. Però també, els seus efectes socials i el que és capaç la gent de fer per sortir del seu país.
ENCICLOPÈDIA PARAL·LELA - BATIA SUTER
Batia Suter fa més de 30 anys que retalla i acumula imatges provinents de més de mil llibres i revistes científiques, històriques o artístiques. Una col·lecció que recull en forma de llibres d’artista. Fora de context, les imatges perden el seu sentit original i deixen de ser il·lustracions d’evidències per esdevenir una constel·lació de formes i textures d’allò més extraordinària. Davant d’aquest món natural sense jerarquies ni sistemes d’aprenentatge imposats, les nostres associacions ens ensenyen que el significat és un joc de negociacions sense fi. Com més volem conèixer el món a través de les imatges, més ens n’allunyem. La seva Enciclopèdia paral·lela, que ja va pel segon volum, s’entén no com un compendi de tot allò que existeix, sinó com l’especulació d’allò que és possible.

CONCLUSIÓ
No esperava que m'agradés tant aquesta exposició, però penso que transmet un missatge molt únic i totes les obres eren molt diferents les unes de les altres, cadascuna amb la seva pròpia essència i totes unides per un mateix tòpic. M'he adonat que el malentès és molt present en el nostre dia a dia, que una paraula o situació pot tenir múltiples interpretacions i que el dia que ens n’adonem, tot canvia i nosaltres canviem.